1

2

AgroPlatforma ODR

W drewnie zaklęte

Z Józefem Bogusławskim, rzeźbiarzem z Sieradza - rozmawia Grażyna Bożyk

Paprockie magiczne labirynty

Rozmowa z Iwoną Rybicką, właścicielką gospodarstwa edukacyjnego „W Labiryntach” w Paprotach

Pracownia Orange w Grabowcu

 „Pracownie Orange” to ogólnopolska akcja społeczna skierowana do małych miejscowości, liczących nie więcej niż 20 tys. mieszkańców. Opiera się ona na dwóch istotnych założeniach: realizacji nowoczesnej pracowni internetowej w ważnym dla mieszkańców punkcie na mapie ...

Skazani na sukces

Ośrodek Hodowli Zarodowej w Osięcinach zna każdy hodowca bydła w Polsce. Jeżeli nie zakupił tutejszej jałówki, to na pewno korzystał w inseminacji z nasienia urodzonych tutaj buhajów. Efekty działalności Ośrodka to nieprzerwana droga sukcesów. Jaka jest na to recepta, zdradza  - w ...

Ocalić od zapomnienia

Z kolekcjonerem staroci Antonim Pucherem z Mikołowa-Bujakowa - rozmawia Urszula Wielgus

Dobra hodowla daje efekty

Łukasz Majkowski prowadzi 50-hektarowe gospodarstwo w Jarzynach, utrzymując w nim 39 jałówek  i 46 krów o średniej wydajności rocznej 8100 litrów mleka. Gospodarstwo jest pod kontrolą użytkowości mlecznej i hodowlanej. Połowę użytkowanej ziemi zajmują w nim naturalne ...

Aranżacje roślinne, czyli wiele barw i zapachów

Możliwości aranżacji roślinnych jest nieskończenie wiele, ale żeby nie wpaść w przerażenie, to sięgnijmy do naszego projektu ogrodu, w którym przyjęliśmy założenia i musimy się ich trzymać.

Lokalnie czy globalnie?

Podejmując decyzję o zakupie żywności, warto zwrócić uwagę na to, gdzie kupujemy, oraz gdzie dany produkt został wytworzony. Może zamiast wspierać swoimi pieniędzmi zagraniczne korporacje przeznaczymy je na produkt lokalny?

W sieci

W jaki sposób przysłowiowy Pan Kowalski produkujący ekologiczne siano może się skontaktować z przysłowiowym Panem Schmidtem hodującym konie, który tego siana poszukuje? Dwujęzyczna platforma internetowa AgroPrak służy do nawiązywania kontaktów handlowych, współpracy oraz ...

Smak samej natury

Rozmowa z Januszem Witą, rolnikiem z Połomi i właścicielem małego zakładu przetwórstwa spożywczego