Artur Lagierski jest młodym hodowcą bydła. Wraz z rodzicami i bratem prowadzi w Słaboszowicach 100-hektarowe rodzinne gospodarstwo z tradycjami.
Artur Lagierski jest młodym hodowcą bydła. Wraz z rodzicami i bratem prowadzi w Słaboszowicach 100-hektarowe rodzinne gospodarstwo z tradycjami.
Dorota i Jerzy Moniowie z Krupego (pow. Krasnystaw) prowadzą ekologiczną produkcję i sprzedaż bezpośrednią serów podpuszczkowych. Produkcją ekologiczną zajęli się w 2004 r. Po „przejściu na ekologię” poprawiła się sytuacja finansowa ich gospodarstwa, a przede wszystkim zdrowie ...
Pierwsze spotkanie z bydłem rasy Chianina zawsze robi duże wrażenie, bez względu na to, czy odkrywa się je na łące, czy też na talerzu, jako bistecca alla fiorentina.
Z Aliną Beclą, właścicielką Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo Usługowego „AWB” z Handzlówki - rozmawia Jacek Golba
Fotowoltaika to rodzaj energii odnawialnej, której zastosowanie jest najbardziej uniwersalne w stosunku do innych źródeł. Prąd pozyskany z instalacji można wykorzystać praktycznie do wszystkiego (ogrzewanie, klimatyzacja, wentylacja czy podgrzewanie wody). Jest więc źródłem energii bardziej ...
Bezpośrednia sprzedaż od rolnika to dobry sposób na zwiększenie dochodów małych gospodarstw, szczególnie tych produkujących żywność tradycyjną i metodami ekologicznymi. W Grecji, Niemczech, Austrii czy we Włoszech stanowi ona 30 proc., w Polsce jest ona niewielka i w większości dotyczy ...
Rozmowa z Małgorzatą Dobrodziej, właścicielką 10-hektarowego gospodarstwa ekologicznego „Dobrodziej” w Żeliszewie, prowadzonego od 2007 r. z mężem Sławomirem i zajmującego się uprawą: warzyw gruntowych, warzyw w tunelach oraz ziół i owoców.
Józef Maciejczyk mieszka w Błogoszczy, w gm. Siedlce. Wraz z żoną Ewą i trójką dzieci prowadzi jedno z największych gospodarstw rolnych w gminie, specjalizujące się w produkcji mleka. Obecnie ma 35 krów dojnych, 15 jałówek, 10 szt. młodzieży i 10 opasów. Areał ...
Z Kazimierą Balcerzak, twórczynią ludową z Sieradza, rozmawia Grażyna Bożyk
Sytuacja poszczególnych polskich gospodarstw jest bardzo zróżnicowana. Można jednak pokusić się o pewne uogólnienia. Polskie rolnictwo jest na mozolnej drodze przemian w kierunku zachodniego modelu.