1

2

AgroPlatforma ODR

Produkują ekologiczne sery

Produkują ekologiczne sery

Dorota i Jerzy Moniowie z Krupego (pow. Krasnystaw) prowadzą ekologiczną produkcję i sprzedaż bezpośrednią serów podpuszczkowych.  Produkcją ekologiczną zajęli się w 2004 r. Po „przejściu na ekologię” poprawiła się sytuacja finansowa ich gospodarstwa, a przede wszystkim zdrowie gospodarzy, ich dzieci oraz zwierząt. Gospodarstwo jest znane poza granicami wsi i powiatu. Od 2004 r. jego powierzchnia wzrosła prawie dwukrotnie - z 6,54 do 12,21 ha.

W 2004 r. rolnicy uprawiali: niewielkie ilości truskawek, motylkowe, zboża, ziemniaki, gorczycę i porzeczkę czarną. Utrzymywali także: krowę, 4 świnie i drób. Obecnie struktura upraw w ich gospodarstwie przedstawia się następująco: truskawki zajmują 1,3 ha, gryka 1 ha, koniczyna czerwona na paszę 3 ha, żyto ozime 1 ha, owies 3 ha, pszenica ozima 1,5 ha. Ze zwierząt są w nim 4 krowy polskie czerwone, jedna rasy simental i jedna rasy czarno-białej.

 

Produkują, sprzedają i promują się

Mleko od utrzymywanych w gospodarstwie krów rolnicy wykorzystują do produkcji ekologicznych serów. Wytwarzają sery podpuszczkowe z dodatkiem różnych ziół, a także chleb na tradycyjnym zakwasie. Swoje produkty sprzedają hurtowo i w ramach sprzedaży bezpośredniej.

W 2013 r. Moniowie zaadoptowali pomieszczenie na przydomową serowarnię. Sprzedaż serów podpuszczkowych ziołowych w ramach MLO - działalności marginalnej, lokalnej, ograniczonej - zalegalizowali na początku 2014 r. Wtedy też ich sery podpuszczkowe ziołowe zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Dzięki sprzedaży bezpośredniej wzrosły dochody gospodarstwa (i nadal rosną).

Gospodarze uczestniczą w szkoleniach ekologicznych. Dzięki temu rozpoczęli produkcję serów. Biorą udział w kiermaszach, festynach, promują się na stronie internetowej, dzięki czemu nabywcy zgłaszają się do ich domu po sery i chleb.

 

Są nagradzani

Gospodarstwo zdobyło wiele nagród i wyróżnień: w 2009 r.  - wyróżnienie, a w 2010 r. - II miejsce w etapie wojewódzkim ogólnopolskiego konkursu w kategorii ekologia-środowisko, w 2011 r. - I miejsce w konkursie wojewódzkim za ser topiony z kminkiem, a w 2013 r. w kategorii nabiał - II miejsce w konkursie wojewódzkim za ser z czosnkiem niedźwiedzim podczas Ekofestynu na Placu Zamkowym w Lublinie (za ten sam produkt - wyróżnienie podczas festynu w Pawłowie). W 2014 r. gospodarstwo zostało zdobywcą II miejsca w konkursie wojewódzkim za ser z ziołami.

 

Myślą o zagrodzie edukacyjnej

Dorota i Jerzy Moniowie mają plany i marzenia co do dalszego rozwoju gospodarstwa. Chcieliby stworzyć u siebie zagrodę edukacyjną, aby przyjmować wycieczki. Niedawno otrzymali ciekawą ofertę na przyjęcie 40-osobowej grupy. Niestety, musieli odmówić, ponieważ nie mają pomieszczenia, w którym mogliby przyjąć tak liczną grupę. Takie sytuacje wymuszają więc rozwój gospodarstwa.

Niedaleko jest słynna stajnia ,,Adrenalina”, a także urokliwe miejsce - ruiny zamku w Krupem; gospodarstwo ma więc ciekawe położenie, zachęcające do odwiedzenia i zakupu ekologicznych serów i innych produktów. Na ogrodzeniu widnieje napis „Sery - gospodarstwo ekologiczne Dorota i Jerzy Moniowie”, a na ich serach, jest logo gospodarstwa.

Elżbieta Komorowska

„Lubelskie Aktualności Rolnicze”

LODR Końskowola

(za AGRO 5/2015)