Dwujęzyczna platforma internetowa AgroPrak
W sieci
W jaki sposób przysłowiowy Pan Kowalski produkujący ekologiczne siano może się skontaktować z przysłowiowym Panem Schmidtem hodującym konie, który tego siana poszukuje? Dwujęzyczna platforma internetowa AgroPrak służy do nawiązywania kontaktów handlowych, współpracy oraz promocji gospodarstw wytwarzających w sposób chroniący środowisko, po polskiej i niemieckiej stronie granicy.
Możliwości platformy zostały zaprezentowane 12 maja podczas wizyty w polskim i niemieckim gospodarstwie rolnym. Podczas spotkania, twórcy i użytkownicy AgroPrak odpowiadali na pytania: jak działa platforma, jak za jej pomocą znaleźć partnera biznesowego, a także - jakie warunki musi spełniać gospodarstwo, żeby się na niej znaleźć.
Na platformie zarejestrowano do tej pory około trzydziestu przedsięwzięć po obu stronach granicy. Uczestnicy wyjazdu poznali dwa gospodarstwa korzystające z platformy. Oba są wyjątkowe i korzystają z możliwości, jakie daje AgroPrak.
Byki, kury i karpie
Właściciele 160-hektarowego gospodarstwa Łomniczanka w Łomnicy w pow. jeleniogórskim hodują bydło mięsne i drób. Mają też stawy hodowlane i użytki zielone, uprawiają zboże. Prowadzą działalność agroturystyczną i edukacyjną, restaurację i sklep ze zdrową żywnością, wytwarzaną przez lokalnych producentów. Organizują także imprezy, podczas których serwują potrawy przygotowane z produktów wytwarzanych we własnym gospodarstwie.
Właściciele Łomniczanki mają także duże stado byków różnej maści i w różnym wieku, które wychowują od małego. Zwierzęta pasą się na łąkach i są karmione wyłącznie zbożami uprawianymi w gospodarstwie. Łomniczanka to także kilka hektarów stawów i hodowla karpia oraz kur chowanych na wolnym wybiegu. W gospodarstwie uprawiana jest pszenica, owies i jęczmień, służące jako pasze do karmienia zwierząt i ryb.
Kury, wiśnie i jabłonie
Stadtgut Görlitz to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne hodujące drób, położone na przedmieściach Görlitz. Na 40 ha rosną tutaj różne odmiany jabłoni i wiśni. Właściciele gospodarstwa uprawiają także groch, koniczynę i łubin, chroniąc jednocześnie lokalny krajobraz, ptaki i owady.
Gospodarstwo leży u stóp Landeskrony, wygasłego wulkanu, symbolu miasta Görlitz. Od 1993 r. gospodarstwo ma certyfikat ekologiczny. Płodozmian sześciopolowy oraz zestawienie różnych gatunków i rodzin roślin - to model przeciwny do podatnych na choroby monokultur, które są charakterystyczne dla tutejszego krajobrazu.
Kwas chlebowy i pokojowe nastawienie
Kury w gospodarstwie Stadtgut Görlitz są hodowane w pięciu kurnikach. Na wybiegach rosną wiśnie i inne gatunki drzew. Przy złej pogodzie zwierzęta mają do dyspozycji, zadaszony wybieg. Każde stado kur prowadzone jest przez koguta, co zapobiega walkom o pozycję w stadzie.
Pasza pochodzi z własnych upraw. Dla niosek ‒ pszenica, jęczmień i peluszka. Dodatkowo każda nioska raz w tygodniu dostaje do picia kwas chlebowy dla prawidłowego trawienia. Program „Zapobiegać zamiast leczyć” uzupełniają szczepienia przeciw najgroźniejszym chorobom drobiu.
Różne gałęzie produkcji wzajemnie się tu uzupełniają. Z pól gospodarstwa pochodzi pasza dla kur i słoma na ściółkę. Kurzy obornik jest wykorzystywany do nawożenia pól i sadów. Z kolei ścięte gałęzie drzew owocowych są rozdrabniane i wykorzystywane na wybiegu dla kur.
Pomysły i przykłady
AgroPrak to nie tylko platforma handlowa i informacje na temat polskich i niemieckich gospodarstw. To także fachowa wiedza, przykłady dobrych praktyk z pogranicza polsko-saksońskiego i często unikalne pomysły doświadczonych rolników na to, jak produkować w sposób przyjazny środowisku.
Platforma pokazuje wzorcowe działania rolnośrodowiskowe, realizowane na terenie pogranicza polsko-saksońskiego, przedstawia stosowane w rolnictwie metody oraz technologie, a także skupia się na wynikach badań naukowych i projektach edukacyjnych przyjaznych środowisku.
AgroPrak dostarcza informacji rolnikom, przedsiębiorcom, naukowcom oraz instytucjom edukacyjnym i mediom po obu stronach granicy.
Barbara Borysewicz
„Twój Doradca - Rolniczy Rynek”
DODR Wrocław
Fot. Agnieszka Siegel
(za AGRO 8/2014)