1

2

AgroPlatforma ODR

Zasady dekorowania potraw

Zasady dekorowania potraw

Jak sprawić, aby dania serwowane podczas przyjęcia były nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i dla oczu? Bardzo często można spotkać się z określeniem, że jemy nie tylko za pomocą ust, ale także oczami. Dlatego sztuka kulinarna nie polega wyłącznie na przyrządzaniu smacznych potraw, ale też na takim ich podaniu, by już sam ich wygląd dostarczał konsumentowi przyjemnych doznań.

 

Każdą podaną na stół potrawę najpierw oglądamy, następnie czujemy jej zapach, a dopiero na końcu smakujemy. Celem dekorowania potraw jest pobudzenie wszystkich zmysłów smakoszy, zarówno wzroku, zapachu, jak i smaku. Patrzenie na atrakcyjnie i kusząco wyglądające dania, niewątpliwie zachęca się do ich skosztowania. Poza tym ładnie udekorowane potrawy zyskują nie tylko na wyglądzie, ale również smakują inaczej, a dekoracyjne dodatki podnoszą ich walory smakowe.

 

Ojczyzną dekorowania potraw jest Azja…

 …a mistrzami w tej dziedzinie Chińczycy, Tajowie, Japończycy i inne narody zamieszkujące ten rejon świata. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku. W tym okresie wykrawane warzywa i owoce zdobiły już nie tylko cesarskie stoły, ale również stoły warstwy średniej. Wykrawanie było przede wszystkim podziękowaniem za dary przyrody.

Wielki przełom w dekorowaniu potraw nastąpił wraz z rozwojem turystyki i nowych technologii, gdy zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji zachodnich. Z tego powodu przywiązuje się tam dużą wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje potrawy, by stały się bardziej atrakcyjne i przyciągnęły turystów.

 

Oceniamy poprzez wygląd

Umiejętne dekorowanie potraw jest kluczem do efektownej aranżacji dań nie tylko w wykwintnych restauracjach, ale i w domach. Mając pod ręką ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw i owoców, można wyczarować prawdziwe cuda. Z dekoracjami nie należy jednak zbytnio przesadzać. Nasz gość powinien sięgać po danie bez obawy, że zniszczy swoiste dzieło sztuki.

Przygotowanie uczty w dobrym stylu, czy nawet rodzinnego posiłku, wymaga zarówno określonego wyposażenia, jak i podstawowej wiedzy o sztuce dekorowania. Potrawy powinny być tak podane, aby ich wygląd był apetyczny. Uzyskamy to poprzez estetyczne ułożenie ich w odpowiednich naczyniach i udekorowanie. Pierwsze zetknięcie z potrawą, to zwrócenie uwagi na jej wygląd. Zanim jeszcze ocenimy smakowitość dania, zwracamy uwagę na atrakcyjność podania i ogólną estetykę. Nie wiedząc niczego o potrawie, możemy ją wybrać spośród innych tylko dlatego, że ładnie wygląda i nam się podoba. Najdroższą, a nawet bardzo smacznie przygotowaną potrawę pominiemy, jeżeli nie zachęci nas swoim wyglądem do skosztowania.

 

Jak postępować, żeby potrawy prezentowały się jak najefektowniej?

Oto sześć podstawowych zasad:

  1. Przede wszystkim powinny być starannie ukształtowane lub też odpowiednio ułożone na półmiskach.
  2. Jadalne elementy dekoracyjne muszą być przygotowane z warzyw i owoców o wysokiej jakości, świeże i ładnie wybarwione.
  3. Poszczególne elementy zakąsek powinny być jednakowo dekorowane.
  4. Sałatki dekorujemy warzywami i owocami, które wchodzą w skład danej sałatki.
  5. Gorące dania dekorujemy: natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem
  6. Dekoracje na półmiskach z wędliną układamy odrębnie, najlepiej na liściu sałaty

 

Czym dekorować?

Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchew, rzodkiewka, pomidory, papryka kolorowa, kalarepa, pietruszka, ogórki, jabłka, cytryna, ananas, brzoskwinia, kiwi, cebula kolorowa oraz por. Jednak w zależności od pomysłowości wykonawcy, można zastosować wiele innych warzyw i wykończyć kulinarne dzieło: sałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, selera, listkami bazylii, melisy czy mięty.

Najbardziej popularnymi rodzajami dekoracji są wszelkiego rodzaju kwiatki, różyczki, wachlarze, listki sporządzone z ww. warzyw i owoców. Ozdoby te wykonuje się poprzez odpowiednie nacięcie ich ostrym nożem. Najzwyklejsza nawet przekąska nabierze świeżego charakteru i stanie się bardziej atrakcyjna i apetyczna dzięki nawet niewielkiej dekoracji.

Do podstawowych narzędzi należą przede wszystkim noże - te trochę większe i małe o różnych kształtach ostrzy (ważne są małe, spiczaste nożyki). Najważniejsze jest, aby wszystkie były bardzo dobrze naostrzone. Przydatne są również: przyrządy do robienia spirali z ogórka i rzodkwi, dekoracyjnego rowkowania skórki warzyw i owoców, nożyki dekoracyjne do cytrusów, łyżeczki do wydrążania kulek, foremki do wykrawania kanapek, tartinek i koreczków, specjalne noże faliste, krajacze do jajek, itp.

 

Henryka Borkowska

„Wieś Mazowiecka”

MODR Warszawa