1

2

AgroPlatforma ODR

Własna serowarnia

Własna serowarnia

Jak przetworzyć mleko we własnym gospodarstwie i czerpać z tego dochody? Jak urządzić i wyposażyć małą serowarnię? Odpowiedzi na te pytania szukali rolnicy z woj. podlaskiego uczestnicząc w seminariach i warsztatach serowarskich organizowanych przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

 

Od czerwca do listopada 2016 r. podlascy rolnicy mieli możliwość podpatrzenia jak funkcjonują serowarnie przydomowe. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy wytwarzania serów dojrzewających prowadzonych przez podlaskich mistrzów serowarstwa – Krystynę i Andrzeja Łukaszuk z Gorszczyzny, Agnieszkę i Marcina Bielec z Aulakowszczyzny oraz Danutę Popko z Kościuk.

 

Zacznij od wiedzy

Uczestnicy bardzo interesowali się wymogami projektu technologicznego. Na konkretnych przykładach funkcjonujących w zakładach mogli zapoznać się z częścią graficzną i opisową projektu. Ten z pozoru łatwy temat w praktyce przysparza najwięcej trudności szczególnie na początku funkcjonowania. Niewiele jest ekspertów, którzy w dziedzinie małego serowarstwa mają doświadczenie, jak prawidłowo napisać projekt technologiczny. Nie ma również opracowanych norm branżowych dla małych serowarni. Uczestnicy twierdzili, że zdają sobie sprawę z tego, że zanim zdecydują się na otwarcie wytwórni serów, muszą załatwić wiele formalności, ale wszystkie są do pokonania.

 – Najcenniejszą wiedzę, jaką uzyskałam podczas warsztatów, to były informacje, jak: urządzić, wyposażyć serowarnię i zorganizować produkcję, aby spełnić przepisy weterynaryjne i wymogi higieniczno-sanitarne. Dotychczas wytwarzałam sery na potrzeby rodziny, a barierą rozpoczęcia produkcji na szerszą skalę są przepisy – mówi Małgorzata Mystkowska z miejscowości Pułazie Świerże, uczestniczka warsztatów.

Grażyna Salwa ze wsi Rutki dodaje, że istotna była również praktyczna wiedza na temat funkcjonowania sprzedaży marginalnej, lokalnej i ograniczonej na poziomie gospodarstwa.

 

Aby mleko było droższe

Jednym z pozytywów przetwarzania mleka we własnym gospodarstwie jest efekt ekonomiczny. Na wyprodukowanie 1 kg sera, za który można uzyskać od 20 zł do 35 zł, zużywa się od 5 do 10 litrów surowego mleka. Za to samo mleko sprzedane do mleczarni uzyskuje się od 0,80 do 1,5 zł/l.

Wielu rolników, prowadzących mniejsze gospodarstwa rolne, poszukuje dodatkowych dochodów na funkcjonowanie i rozwój. Powiększenie skali produkcji nie zawsze jest możliwe. Rozwiązaniem może być prowadzenie przetwórstwa własnych produktów i sprzedaż prosto z gospodarstwa.

         Bożena Pruszyńska

 „Wiadomości Rolnicze”

                                                                                                                                             PODR Szepietowo