1

2

AgroPlatforma ODR

W zgodzie nawet z fazami księżyca

W zgodzie nawet z fazami księżyca

Farma Świętokrzyska jest to jedna z największych firm w Polsce, oferująca klientom ekologiczne warzywa, owoce i przetwory. Aktualnie to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych marek ekologicznych na rodzimym rynku. Należy do Olgi i Łukasza Gębków gospodarujących w Borii w pow. ostrowieckim. Z satysfakcją informujemy, że to właśnie oni są laureatami krajowego konkursu „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” w 2018 r. Zdobyli zaszczytne I miejsce w kategorii „Ekologiczne gospodarstwo towarowe“, a nagrodę odebrali podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD w Łodzi.

 

     Pomysłodawcami Farmy Świętokrzyskiej byli Olga i Łukasz Gębkowie. W 2002 r. małżeństwo przeprowadziło się z miasta na wieś, aby rozwijać w praktyce wiedzę na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. Łukasz Gębka odziedziczył 10-hektarowe gospodarstwo po dziadku i tam właśnie oboje postanowił rozpocząć swoją przygodę z ekologią. Podjęli się trudnego wyzwania – postawili wszystko na jedną kartę. Musieli posiąść ogromną wiedzę i włożyć mnóstwo pracy, aby osiągnąć zamierzone cele. Przechodzili wszystkie niezbędne procesy umożliwiające certyfikację ekologiczną upraw, nabierali doświadczenia, nie zważając na przeciwności losu, z jakimi boryka się rolnik: pogodą, szkodnikami, przełożeniem teorii na praktykę.

Oto jak sam Łukasz Gębka przedstawił swoje gospodarstwo

     Obecnie gospodarstwo składa się z ponad 100 hektarów, na których uprawiane są ekologiczne warzywa i owoce, począwszy od marchwi, sałat, rzodkiewki, truskawek, jabłek, pora i selera poprzez jarmuż, paprykę, pomidory, ogórki, kapustę, brokuły, ziemniaki, buraki, dynię Hokkaido, piżmową, cukinię oraz wiele innych. Rolnictwo ekologiczne jest żmudnym i trudnym zajęciem, ale przynosi satysfakcję. Ekologiczne produkty przechodzą mnóstwo badań w laboratoriach akredytowanych, gdzie potwierdzana jest wysoka jakość produkowanych warzyw.

     Na Farmie Świętokrzyskiej wytwarzane są nawozy oraz środki ochrony roślin na bazie ekologicznych olejków (wyciągi z pokrzywy, czosnku, olejki z krzewu herbacianego, grejpfruta czy oregano). Uprawy zostały zharmonizowane z kalendarzem księżycowym. Każde pole ma odpowiedni kształt z tzw. miedzą oraz pasmem buforowym, aby chronić przed ewentualną ingerencją prac argonowych prowadzonych na sąsiednich polach. Ziemia jest co najmniej 2-krotnie badana w celu określenia, czy znajdują się w niej jakiekolwiek poziomy zanieczyszczeń oraz w celu określenia jej składu pod względem związków mineralnych i pierwiastków. Następnie dopasowuje się do danego pola oraz rodzaju warzyw, które będą tam sadzone. Eko-warzywa i owoce zbierane są i magazynowane w chłodniach bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Stosuje się konwencjonalne metody przechowywania, dzięki czemu są przez długi czas soczyste i jędrne. W związku z tym ekologiczne „zapasy” podlegają zawsze uważnemu sortowaniu, a magazynowane są w temperaturach odpowiednich do danego gatunku.

     Farma Świętokrzyska jako jedno z nielicznych polskich gospodarstw ekologicznych może poszczycić się m.in. certyfikatem Global G.A.P. – globalnie akceptowanym certyfikatem dobrej praktyki rolniczej, zapewniającym bezpieczeństwo produkcji żywności i środowiska. Farma posiada także funkcjonujący system bezpieczeństwa żywności oparty za zasadach ISO 2000, który spina proceduralnie wszystkie etapy od pola do talerza.

     Istotnym krokiem w rozwoju firmy było powstanie przetwórni. Stanowiło to duży przełom, dzięki czemu poszerzona została liczba produktów oferowanych w sprzedaży. Szeroka wiedza oraz nabyte umiejętności pozwoliły stworzyć autorskie receptury. Powstałe produkty nie zawierają żadnych substancji konserwujących. Mają niepowtarzalny smak zamknięty w słoiczkach, dzięki temu, że wykorzystywane są tylko ekologiczne warzywa. Stworzone zostały kiszonki niepasteryzowane: kapusta kiszona, kapusta kiszona z marchewką itp. Z myślą o szybkim tempie życia Polaków, przygotowuje się także dania gotowe, które w ekspresowym tempie nadają się do spożycia. Wyróżnić można obłędny bigos wegański nagrodzony medalem targów World Food Warsaw, bezkonkurencyjne flaczki wegańskie, przepyszny kapuśniak świętokrzyski czy zachwycający lunch z dyni itd. W przetwórni powstają także zdrowe pasty: pasztet z czterech ziaren, pasta z dyni z soczewicą, mus buraczano-orzechowy, konfitura z czerwonej cebuli i inne. Trzeba podkreślić, że produkty Farmy Świętokrzyskiej są odpowiednie dla wegan oraz osób, które są na diecie bezglutenowej.

     Zespół Farmy Świętokrzyskiej składa się z ponad 100 pracowników. Ciągle poszerzając wiedzę, dążą oni do wyznaczonych celów. Współpraca pracowników owocuje dynamicznym rozwojem firmy oraz opanowaniem różnych rynków zbytu. Farma Świętokrzyska sprzedaje swoje warzywa do dużych sieci handlowych, takich jak Lidl czy Carrefour Polska. Dzięki temu produkty ekologiczne stają się coraz bardziej powszechne i trafiają do dużej liczby odbiorców. Na Farmie Świętokrzyskiej prowadzony jest sklep ekologiczny (www.biozfarmy.pl) co sprawia, że ekologiczne warzywa, owoce, przetwory, konfitury są dostępne w każdej chwili.

   Pracownicy Farmy Świętokrzyskiej każdego dnia pragną poszerzać wiedzę, rozwijać swe umiejętności, aby jeszcze lepiej realizować zadania z zakresu ekologii. Firma znajduje się w niezwykle malowniczej, spokojnej okolicy, gdzie praca na roli odbywa się w najbliższy człowiekowi naturalny sposób i daje mnóstwo satysfakcji oraz poczucia spełnienia. Ekologiczne warzywa są pełne smaku i aromatu, zawierają witaminy i minerały niezbędne dla każdego człowieka. (red.)

„Aktualności Rolnicze”

ŚODR Modliszewice

(z AGRO 12/1/2018/2019)