Gospodarstwo agroturystyczne „Chutor Deniszczuki” położone jest w Wólce Tarnowskiej, gm. Wierzbica, wśród łąk i lasów Polesia Lubelskiego, na skraju Poleskiego Parku Narodowego oraz Chełmskiego Parku Krajobrazowego. Malownicze położenie oraz bardzo bliskie sąsiedztwo dzikiego, krystalicznie czystego Jeziora Tarnowskiego jest dodatkowym atutem dla szukających ciszy i obcowania z przyrodą. Goście znajdą tutaj spokój i wytchnienie, możliwość odpoczynku na łonie przyrody, z dala od stresu i miejskiego zgiełku.
Zdzisława i Piotr Deniszczukowie agroturystyką zajmują się od przeszło 10 lat. Jest ona dla nich alternatywnym źródłem dochodu, a zarazem pasją i wyzwaniem do podnoszenia jakości świadczonych usług. Pracę zawodową zaczynali na etatach, jednakże życie zaaranżowało im inny rodzaj spełnienia zawodowego. Piotr przejął gospodarstwo po rodzicach, stopniowo je rozwijał i powiększał. Wyposażone przy pomocy środków unijnych - stało się ono doskonałą bazą do prezentacji prac polowych dla mieszkańców miast. Zdzisława zdobyła zawody: „kucharza małej gastronomii”, „cukiernika” i „zbieracza ziół”.
W ramach programu „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej” gospodarze przeprowadzili remont i modernizację budynku mieszkalnego, adaptując część budynku na kwatery agroturystyczne. Obecnie do dyspozycji gości przeznaczonych jest 5 komfortowo wyposażonych pokoi (20 miejsc noclegowych). Gospodarstwo oferuje całodzienne wyżywienie bądź śniadania i obiadokolacje, w zależności od upodobań wczasowiczów. Wszystkie posiłki gospodarze przyrządzają z produktów pochodzących głównie z własnego gospodarstwa - ogrodu, sadu, lasu czy jeziora (sami robią przetwory i wyroby mięsne). Istnieje też możliwość przygotowywania posiłków we własnym zakresie. Dla wypoczywających właściciele organizują plenery malarskie i rzeźbiarskie, warsztaty wikliniarskie i kulinarne (m.in. kuchnia myśliwska, kuchnia bezglutenowa).
- Nasze gospodarstwo - mówi Zdzisława Deniszczuk - to jedyne miejsce w pow. chełmskim, a do niedawna na kulinarnej mapie Lubelszczyzny, które posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jesteśmy partnerem programu „Menu bez glutenu”, które prowadzi Stowarzyszenie. Za innowacyjny produkt turystyki wiejskiej, jakim są dania bezglutenowe, gospodarstwo zajęło I miejsce w V Edycji Konkursu „Na najciekawszą ofertę agroturystyczną w Regionie Lubelskim” w 2013 r. Swoją pasją Zdzisława podzieliła się z okolicznymi mieszkańcami, zakładając Bezglutenowe Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Tarnowskiej.
W gospodarstwie prowadzona jest też kuchnia tradycyjna, z wieloma potrawami regionalnymi, oraz myśliwska, serwująca np. rosół na bażancie z ziemniakami czy paprykę faszerowaną dziczyzną. Gospodyni oferuje duży wybór dań z ryb i dziczyzny.
„Chutor Deniszczuki” to świetne miejsce dla lubiących aktywny wypoczynek (wycieczki rowerowe po Poleskim Parku Narodowym, wędkarstwo, nurkowanie, grzybobranie, możliwość jazdy konnej w zaprzyjaźnionej stadninie). Turyści zwykle kilka dni spędzają na ścieżkach Poleskiego Parku Narodowego, uprawiając nordic walking, jeżdżąc na rowerach. Wypoczywają też nad jeziorem, uczestniczą w wybranych warsztatach kulinarnych, rozpoznają i zbierają zioła oraz grzyby. Turyści chętnie pomagają w robieniu przetworów razem z gospodynią. Chętnie też, jako obserwatorzy, uczestniczą w pracach polowych.
Miła atmosfera i specyficzna oferta sprawiają, że w „Chutorze Deniszczuki” turystów nie brakuje. Kiedy przyjeżdżają goście zagraniczni, wtedy największym wsparciem dla gospodarzy są ich synowie posługujący się kilkoma językami.
Mirosława Garbacz
„Lubelskie Aktualności Rolnicze”
LODR Końskowola
(za AGRO 11/2015)