1

2

AgroPlatforma ODR

Przechowywanie ziół

Przechowywanie ziół

Zbiór i odpowiednie wysuszenie ziół to połowa sukcesu. To, jak długo zachowają swoje dobroczynne właściwości, zależy w dużej mierze od odpowiedniego ich przechowywania.

 

Zioła suszone

Warto jest przechowywać zioła jak najmniej rozdrobnione. Zachowają wtedy swój aromat. Każde opakowanie powinno być opatrzone etykietą z nazwą znajdującego się wewnątrz surowca oraz z datą pakowania. W zależności od różnorodnych cech danego surowca zioła możemy przechowywać w różnych opakowaniach.

Opakowania szczelne – np. słoiki (najlepiej z ciemnego szkła), kilkuwarstwowe torby papierowe, metalowe beczki zamykane hermetycznie. Stosowane są dla surowców, które szybko chłoną wilgoć oraz dla surowców aromatycznych.

Opakowania półszczelne – np. skrzynie, torby papierowe, worki brezentowe. Popularny typ opakowań stosowany dla większości surowców, m.in. liści i kwiatów.

Opakowania zwyczajne – np. worki płócienne, lniane, papierowe. Stosowane przy surowcach mało wrażliwych na zmiany warunków, takich, jak wietrzenie czy wilgoć.

Opakowania przewiewne – np. kosze wiklinowe, worki siatkowe. Używane są do pakowania np. kory oraz surowców, które łatwo się zaparzają.

 

Idealne warunki

Pomieszczenia przeznaczone do magazynowania ziół powinny być odpowiednio przygotowane. Przede wszystkim muszą być czyste, suche, przewiewne oraz niezbyt ciepłe. Nie mogą być nasłonecznione, ponieważ działanie promieni słonecznych powoduje utratę wartości leczniczych surowca. Aby więc chronić przechowywane zioła przed ich działaniem, okna w magazynie można zamalować na niebiesko, co ograniczy dostęp światła. Ponadto miejsca przechowywania powinny być zabezpieczone przed kurzem, niedostępne dla zwierząt, a także odizolowane od źródeł zapachów, ponieważ zioła łatwo je przyjmują i tracą swoje właściwości.

 

Przechowywanie suszonych ziół

Czas przechowywania ziół jest różny i zależy od rodzaju surowca, jednak najlepiej zużyć je przed upływem roku. Zioła przechowywane zbyt długo tracą swoje właściwości i stają się bezużyteczne. Wyjątkiem jest kora, która dopiero po roku traci szkodliwe właściwości i nadaje się do użytku.

 

Zioła mrożone

Zioła przechowywane w taki sposób zachowują swoje właściwości i aromat przez kilka miesięcy. Możemy mrozić je zarówno w całości, jak również posiekane na drobniejsze części. Po wcześniejszym oczyszczeniu i wysuszeniu, świeży surowiec umieszczamy w specjalnych torebkach do mrożenia lub zamykanych pojemniczkach. Opakowania powinny być podpisane – nazwa ziół oraz czas mrożenia.

 

W lodzie

Zioła można również mrozić w postaci kostek lodu: X jako przyprawy – w foremkach do lodu umieszczamy posiekane zioła, zalewamy wodą i mrozimy; stanowią doskonały dodatek do sosów i potraw X jako dodatek do napoju – w foremkach umieszczamy całe listki wybranych ziół (np. mięty), zalewamy wodą, a następnie mrozimy. Aby przedłużyć okres przechowywania ziół przed mrożeniem, zanurzamy surowiec najpierw we wrzątku, a następnie schładzamy w zimnej wodzie z lodem.

 

Przetwory ziołowe

Oleje, octy ziołowe Do przygotowanych wcześniej butelek wkładamy wybrane zioła, a następnie zalewamy wysokogatunkowym olejem, oliwą z oliwek lub octem. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na okres 1-2 miesięcy, od czasu do czasu poruszając butelką w celu mieszania zawartości. Gotowy olej/ocet stanowi doskonały aromatyczny dodatek do m.in. sałatek, a także wielu różnych potraw.

Nalewki, likiery Wybrane zioła zalewamy wódką albo spirytusem, dodajemy cukier, poruszamy butelką do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie odstawiamy w ciemne miejsce. Po upływie ok. 3 miesięcy otrzymamy gotową leczniczą nalewkę bądź likier.

 

Karolina Kiewlicz

„Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy”

ZODR Barzkowice

 

------------------------------------

Warto wiedzieć

Ziół aromatycznych przed pakowaniem nie należy rozdrabniać – mogą utracić swoje właściwości.

Nie należy przechowywać ziół w postaci rozwieszonych pęczków - stanowią ładną dekorację, lecz nie nadają się do spożycia.

Nie powinno przechowywać się ziół w foliowych lub plastikowych torebkach.