Młoda, energiczna, zafascynowana swoją pracą. Od dwóch lat prowadzi w gminie Wasilków tłocznię olejów „Olejowy Raj” – Kamila Zubrycka-Sobolewska, kobieta sukcesu, która uwielbia swoją pracę.
Kamila Zubrycka-Sobolewska swoją przygodę ze „zdrowym żywieniem” rozpoczęła kilka lat temu, kiedy to domowa kuchnia musiała zostać podporządkowana, chorującej na cukrzycę, młodszej siostrze. Aby ta nie czuła dyskomfortu, wszyscy domownicy przestawili się na ten sam tryb żywieniowy. Przyzwyczajenia kulinarne zostały zmienione o 180o. Rodzice kupili dla własnych potrzeb małą, domową maszynę do tłoczenia olejów.
Pani Kamila wyszukiwała wciąż nowe przepisy, które miały urozmaicić jadłospis. Studiując receptury, zapoznawała się z coraz bardziej intrygującymi i ciekawymi informacjami dotyczącymi błędów żywieniowych, nieprawidłowych łączeń produktów, zdrowego i zbawiennego wpływu olejów na zdrowie człowieka.
Olejowy zawrót głowy
Temat stał się priorytetem. Zaczęła dążyć do związania życia zawodowego z tym właśnie produktem kulinarnym. Działalność rozpoczęła w kwietniu 2014 r. Niestety początek nie był łatwy. Nie mogła skorzystać z dofinansowań unijnych, ponieważ nie spełniła wymaganych kryteriów. Nie udało się również dostać dofinansowania z Urzędu Pracy. Dopiero w Podlaskiej Fundacji Rozwoju Regionalnego otrzymała pożyczkę na rozpoczęcie działalności. Z pieniędzy tych zakupiła konieczne do prowadzenia działalności maszyny i urządzenia, wyremontowała pomieszczenia, w których miała mieścić się tłocznia olejów.
Tłoczone oleje muszą spełniać określone kryteria. Badania produktu wykonywane są w Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Wszystko, czego nauczyła się właścicielka firmy „Olejowy Raj”, zawdzięcza tylko sobie. Jej dociekliwość, upór, chęć ciągłego uczenia się, zbierają żniwo m.in. w postaci wzrostu popularności olejów i zdobywanych nagród.
Szczególnym atutem firmy są jej pracownicy. Pani Kamila zatrudnia osoby, które posiadają dużą wiedzę na temat tłoczonych olejów. Potrafią z pasją opowiadać o wartościach odżywczych asortymentu produkowanego w tłoczni.
Okoliczni rolnicy też odnoszą korzyści. Obszar gminy objęty jest zakazem hodowli trzody chlewnej. Uprawa lnu lub konopi staje się alternatywą w pozyskaniu dochodów.
Nie tylko do jedzenia
W ramach dobrych praktyk, Kamila Zubrycka-Sobolewska prowadzi warsztaty małej produkcji kosmetyków domowych lub warsztaty kulinarne. W zajęciach chętnie uczestniczą mieszkanki okolicznych gmin, młodzież i dzieci. Spotkania stanowią nieocenione źródło wiedzy i informacji o naturalnych produktach wykorzystywanych nie tylko w przygotowywaniu potraw, ale również w dbałości o zdrowie i piękno zewnętrzne.
W maju ubiegłego roku „Olejowy Raj” odwiedziła studentka psychologii z Indii. Okazuje się, że oleje można stosować w różnego rodzaju chorobach, również o podłożu psychicznym. Przekonywała o tym pani Kamila, która z ogromnym zaangażowaniem opowiadała o właściwościach zdrowotnych produkowanych przez nią olejów.
I jeszcze o nagrodach
W 2015 r. „Olejowy Raj” uczestniczył po raz pierwszy w XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W kategorii „od pola do stołu” za produkt olej lniany Kamila Zubrycka-Sobolewska otrzymała wyróżnienie. W tym samym roku otrzymała również Certyfikat z programu „Doceń polskie”. Tłocznia olejów przystąpiła do konkursu Podlaska Marka Roku. Ponadto olej lniany produkowany w przedsiębiorstwie został doceniony na World Food w Warszawie podczas III Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów Expo XXI w Warszawie, otrzymując złoty medal.
Wioletta Sangar
„Wiadomości Rolnicze”
PODR Szepietowo