Miejsce, gdzie czas zwalnia i mierzony jest odgłosami dnia, zapachem pól i porami roku – to gospodarstwo ekoturystyczne „Niezapominajka” we wsi Jeńki, w powiecie wysokomazowieckim.
Z dala od miejskiego zgiełku Wanda i Ryszard Hryc przyjmują gości, pragnących poznać pracę w tradycyjnym gospodarstwie rolnym. Gospodarze chętnie uczą uprawy warzyw, pieczenia chleba i wyrobu serów. Posiłki przygotowywane są ze świeżych produktów wytworzonych we własnym 10-hektarowym gospodarstwie.
Postawili na ekologię
Przygodę z agroturystyką rozpoczęli w 1992 r. Od 2005 r. legitymują się certyfikatem „Ekogwarancja”. Dlaczego postawili na ekologię? – Bo zdrowa ziemia, to zdrowi ludzie – twierdzi pani Wanda.
Hrycowie przyjmują na praktyki studentów z Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie. Są jednymi z lokalnych producentów z terenu Stowarzyszenia N.A.R.E.W. W swojej ofercie posiadają m.in.: ser narwiański, ser kozi, kulebiaki i chleb na zakwasie.
Właściciele „Niezapominajki” specjalizują się w uprawie aronii. Wykonują z niej soki stosowane w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi. Aroniowe przetwory stosować można w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i nowotworowej.
W gospodarstwie utrzymywana jest krowa i jałówka oraz 6 kóz dorosłych z młodymi. Mleko pozyskane od zwierząt, Hrycowie wykorzystują do produkcji serów podpuszczkowych, twarogu, masła i śmietany, które serwują gościom.
Małe sukcesy, a cieszą
Właściciele gospodarstwa są członkami Biebrzańsko-Narwiańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Łoś”, które ma na celu wymianę doświadczeń pomiędzy kwaterodawcami.
Brali również udział w kilku edycjach konkursu ,,Nasze kulinarne dziedzictwo”. W 2012 r. zdobyli III miejsce na etapie krajowym w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii ,,ekologia-środowisko”. Dzięki wizytom studyjnym, m.in. w: Austrii, Niemczech, Czechach, Słowacji czy we Włoszech, zwiedzili wiele miejsc, poznając jednocześnie tradycje rolne i kulturowe, małe przetwórstwo i funkcjonowanie innych gospodarstw ekologicznych. Zdobyli bezcenne doświadczenie, które wykorzystują w swoim gospodarstwie.
A w wolnym czasie…
Zimą Hrycowie organizują kuligi, a latem spływy kajakowe. Gospodarstwo znajduje się w pobliżu Szlaku Bocianiego i Narwiańskiego Parku Narodowego, gdzie można podziwiać cuda natury, korzystając np. z platformy widokowej. Do atrakcji należy również organizowane co roku Święto Niezapominajki, połączone z majówką i ogniskiem.
Podczas pobytu w gospodarstwie właściciele oferują domowe posiłki przygotowane z własnych ekologicznych produktów, m.in.: pierogi z różnym nadzieniem, kartacze, sery kozie i krowie, chleb na zakwasie. Wykorzystują zioła w zależności od sezonu: nagietek, malwę czarną, miętę pieprzową, lawendę, cząber, oregano, pokrzywę, bazylię oraz warzywa, np.: jarmuż, kalarepę, sałatę rzymską, sałatę kruchą, szpinak, szczypior, cebulę, czosnek, kapustę włoską, kapustę białą, koper, fenkuł, skorzonerę, pomidor, ogórek, cukinię, dynię, marchew, pietruszkę, pasternak, burak czerwony, kukurydzę, fasolkę szparagową, groszek, czarną rzodkiew, ziemniaki.
Zagroda edukacyjna – marzenie do zrealizowania
Marzeniem pani Wandy jest założenie w przyszłości zagrody edukacyjnej, która dawałaby dodatkowe źródło dochodu. Idea gospodarstw edukacyjnych sprawdziła się w krajach Unii Europejskiej, podnosząc tym samym poziom świadomości społeczeństwa na temat życia wiejskiego i gospodarki żywnościowej. Warunki do prowadzenia zagrody edukacyjnej nie są trudne do spełnienia, gdyż gospodarstwo musi posiadać zwierzęta gospodarskie lub uprawy rolnicze przeznaczone do prezentacji dla dzieci i młodzieży przyjmowanych w ramach programów szkolnych i pozaszkolnych lub dla rodzin z dziećmi.
W czasach, gdy coraz więcej dzieci ma fałszywe wyobrażenie na temat źródeł pochodzenia żywności lub nie posiada go wcale, tego typu gospodarstwo daje szansę lepszego zrozumienia wsi i przyczynia się do ochrony rolniczej bioróżnorodności oraz zrównoważonego korzystania z obszarów wiejskich.
Karolina Gołaszewska
„Wiadomości Rolnicze”
PODR Szepietowo