Jurajska Kooperatywa Spożywcza jest rodzajem nieformalnej spółdzielni, w której członkowie wspólnie kupują produkty spożywcze bezpośrednio od producentów, z pominięciem pośredników. Jurajska Kooperatywa Spożywcza w Częstochowie powstała w listopadzie 2017 r. i rozrasta się dzięki zaangażowaniu ludzi ją tworzących, czyli konsumentów i rolników.
Jurajska Kooperatywa Spożywcza jest oddolną nieformalną inicjatywą, która łączy konsumentów i lokalnych rolników wytwarzających zdrowe pożywienie, którego wyprodukowanie uwzględnia dbanie o naturę i bioróżnorodność, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin i nawozów syntetycznych.
Po roku istnienia, kooperatywa, posiada w swoim gronie 30 dobrych, lokalnych rolników oraz 100 konsumentów kupujących pożywienie dla siebie i swoich rodzin. Rolnicy i wytwórcy mają w ofercie: warzywa i owoce, kiszonki, soki, mąki, kasze, makarony, pieczywo i ciasta, świeżo tłoczone oleje, przetwory, sałaty, zioła, jadalne kwiaty, ryby, nabiał kozi, owczy i krowi, jajka, miody, mięso i wędliny, domowe octy i naturalne kosmetyki. Produkty są świeże i lokalne. Spotkania inicjowane są raz w tygodniu w centrum Częstochowy, by odebrać od rolników produkty, które zostały zamówione kilka dni wcześniej przez internetowy arkusz.
Jurajska Kooperatywa Spożywcza skupia się wokół wartości: zdrowe pożywienie - współpraca - sprawiedliwy handel. Ponadto Kooperatywa nadaje rolnikom, swój własny certyfikat zaufania społecznego. Następuje to po odwiedzeniu gospodarstwa.
Jurajska Kooperatywa Spożywcza rozpoczęła spotkania integracyjno-edukacyjne u swoich rolników na gospodarstwach, by móc nawiązać bliższe relacje z ziemią i ludźmi, by konsumenci mogli zdobyć informacje o pochodzeniu pożywienia. Razem tworzą lokalny system żywnościowy oraz odpowiedzialną i świadomą konsumpcję żywności. Każdy człowiek przecież ma prawo do dobrego, lokalnego i co więcej uczciwego pożywienia!
Kooperatywa zachęca, aby razem współpracować, by wspierać małe, rodzinne gospodarstwa. Kooperatywa różni się od sklepu m.in. tym, że tutaj istnieje kontakt z wytwórcą, omijając pośrednika obniża się cenę produktów, a zarówno konsument, jak i rolnik są zaangażowani i odpowiedzialni za kooperatywę. Ktoś szuka dobrego miejsca na spotkania zakupowe, ktoś inny szuka nowych rolników, inna osoba pomaga rolnikom przy wydawaniu pożywienia, organizuje warsztaty zielarskie, tworzy arkusz zamówień w Excelu, koordynuje spotkanie zakupowe, wprowadza nowych członków do kooperatywy itd. Kooperatywa ma w swój profil wpisany w społeczną integrację, oddolne działanie grupy indywidualnych osób, które postanawiają ze sobą współpracować na zasadach niepisanej umowy.
Jak zanotował Edward Abramowski, jeden z prekursorów kooperatyzmu w Polsce: „Kooperatywa spożywcza (…) jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim.”
Monika Stemplowska
„Śląskie Aktualności Rolnicze”
ŚODR Częstochowa
Fot. Damian Rafał Kula
(za AGRO 2/2019)
Zapraszamy do skontaktowania się z nami poprzez stronę na FB - https://web.facebook.com/kooperatywa.jurajska/. Udzielimy informacji o możliwości dołączenia do kooperatywy w charakterze konsumenta lub rolnika.

















































































































































