1

2

AgroPlatforma ODR

Jak produkują wieprzowinę w Kolonii Bystrzyckiej

Jak produkują wieprzowinę w Kolonii Bystrzyckiej

W poprzednich latach sprzedaż tuczników z gospodarstwa wynosiła ok. 2500 sztuk rocznie, natomiast w ubiegłym roku, ze względu na obniżoną cenę żywca, sprzedano ich o 1000 mniej.

 

Alina i Zbigniew Górscy prowadzą gospodarstwo rolne we wsi Kolonia Bystrzycka na terenie gminy Wojcieszków w powiecie łukowskim. Na początku ich gospodarowania głównym kierunkiem była produkcja ziemniaków jadalnych i sadzeniaków. Zbudowano tutaj jedną z pierwszych w powiecie przechowalni ziemniaków.

Zwierząt mieli niewiele - kilka krów mlecznych i kilka loch. Korzystając z programu SPO, Górscy postanowili przebudować, zmodernizować i wyposażyć budynki, by zająć się produkcją tuczników w cyklu otwartym na większą skalę. W międzyczasie syn gospodarzy Łukasz skończył studia rolnicze i korzystając z premii „Młody Rolnik” utworzył własne gospodarstwo, które wyposażył w nowe maszyny, wykorzystując dotację z PROW na modernizację gospodarstwa.

 

W cyklu otwartym

Dzisiaj Górscy uprawiają łącznie ok. 69 ha, głównie zboża na paszę i ziemniaki skrobiowe. Pan Zbigniew kupuje rocznie 1500 warchlaków o wadze 24-28 kg rasy naima x hypor w kilku rzutach z gospodarstwa z terenu woj. lubelskiego. Zwierzęta żywione są paszą przygotowaną w gospodarstwie. W pierwszym etapie - do 40 kg, jest to pszenica, jęczmień i koncentrat 20 proc., w drugim - do końca tuczu (jęczmień, pszenżyto i koncentrat 15 proc.).

Tuczniki o masie 115-125 kg sprzedawane są do Zakładów Mięsnych w Kożuchówce. Chlewnia jest pod stałą opieką lekarza weterynarii. Upadki wynoszą ok. 2 proc. Osiągana mięsność to średnio ok. 59 proc. Zużycie paszy - ok. 275-289 kg/sztukę. Okres przebywania zwierząt w gospodarstwie waha się w przedziale 75-110 dni, co daje średni dzienny przyrost ok. 0,95 kg.

 

Rolnik-społecznik

Zbigniew Górski dzięki temu, że może liczyć na pomoc syna, udziela się społecznie. Jest przewodniczącym rady powiatowej Izb Rolniczych już trzecią kadencję i członkiem zarządu Polskiego Związku Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych. Panowie Górscy chętnie korzystają z porad doradców i uczestniczą w szkoleniach, seminariach i wyjazdach szkoleniowych, organizowanych przez LODR. Obaj też uczestniczą w systemie polski FADN.

 

Elżbieta Kędziora

„Lubelskie Aktualności Rolnicze”

LODR Końskowola