1

2

AgroPlatforma ODR

E-sklep z podkarpackimi smakami

E-sklep z podkarpackimi smakami

Podkarpacką żywność wysoko ceni za jakość blisko 27 proc. Polaków, jak wynika z ogólnopolskich badań wykonanych na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. To słuszne przekonanie i duże zainteresowanie produktami „Made in Podkarpackie” postanowiło wykorzystać Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, uruchamiając w połowie stycznia br. e-sklep oferujący produkty z tego regionu.

 

Jesteśmy prawdopodobnie pierwszą organizacją pozarządową w Polsce, która uruchomiła sprzedaż internetową tradycyjnych i regionalnych wyrobów spożywczych z Podkarpacia – mówi Ewelina Nycz ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. – Mamy już na nim ponad 50 produktów z różnych segmentów od 13 producentów, zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki.

Po doświadczeniach we współpracy z tradycyjnym handlem detalicznym i uruchomieniu własnej sieci 15 Półek Podkarpackie Smaki w hotelach, restauracjach czy punktach informacji turystycznej przyszła kolej na e-handel. Na działającej i testowanej od początku roku stronie www.sklep.podkarpackiesmaki.pl można łatwo dokonać zakupów. I mimo, że nie było żadnej o niej informacji, już zaczęły przychodzić pierwsze zamówienia nawet z... Francji.

Docelowo czeka nas dodanie jeszcze kategorii wyrobów ekologicznych oraz stworzenie możliwości zakupów z zagranicy poprzez wersję np. angielskojęzyczną, w perspektywie inne – dodaje Ewelina Nycz. – Teraz też taka możliwość istnieje, ale zamówienia można składać drogą mejlową.

Wśród 13 producentów, których produkty są w e-sklepie znajdziemy wyroby z niedużych, rodzinnych firm zajmujących się m.in. produkcją suszu z warzyw i owoców, czekolad ręcznie robionych, a także z małych i średnich firm, które oferują np. zakwas żytni na żurek, kiełbasiankę, konfiturę z płatków róży w cukrze, a nawet wysokiej jakości miody, także z czekoladą. Można się zaopatrzyć w oleje – słonecznikowy i rzepakowy – tłoczone na zimno oraz w soki owocowe i... wodę mineralną ze źródła z Narola.

Dla nas, jako producentów niezwykle ważna jest kwestia braku jakichkolwiek dodatkowych opłat z tytułu sprzedaży poprzez sklep, co jest rzeczą niestety oczywistą w przypadku tradycyjnej sprzedaży poprzez sieci handlowe – mówi Urszula Miazga z Zakładu Mięsnego SmakGórno w Górnie. – Dzięki e-sklepowi możemy także dotrzeć do tych klientów, którzy z racji odległości są dla nas niedostępni. Bo poprzez internet może nasze słoiki kupować mieszkaniec Szczecina czy Olsztyna.

Producenci oferujący w e-sklepie swoje wyroby nie są anonimowi. Każdy zainteresowany kupnem może poczytać na stronie o zakładach, dowiedzieć się dużo i o procesie produkcji, i o samych produktach.

E-sklep to nie tylko sama sprzedaż, ale również promocja rodzimych wyrobów, jak i ich wytwórców w Polsce i za granicą. – Liczymy na patriotyzm konsumencki tych, którzy z Podkarpacia wyjechali za granicę, do Anglii czy Norwegii. I będą swoim znajomym pokazywać nasz e-sklep z informacją, że tu można kupić wysokiej jakości wyroby, niepompowane chemią, których proces produkcji w dużym stopniu oparty jest o tradycję – mówi Ewelina Nycz. – Dlatego też zapraszamy małe, rodzinne firmy z województwa podkarpackiego do współpracy. Bo z nami będzie im zdecydowanie łatwiej sprzedawać swoje, często unikalne w smaku, wyroby.

Krzysztof Zieliński

„Podkarpackie Wiadomości Rolnicze”

PODR Boguchwała