1

2

AgroPlatforma ODR

Dobre praktyki grupowego działania

Dobre praktyki grupowego działania

Początki działalności grup producentów mleka na terenie MODR Oddział Siedlce sięgają 2010 r., bo właśnie wtedy powstała pierwsza grupa mleczna. Obecnie na naszym terenie działają 4 grupy: Spółdzielnia Producentów Mleka „Zagroda Podlaska”, „Mleczna Zagroda”, „Liwomlek” i „Mleczna Kraina Plus”. Grupy zrzeszają rolników z pow.: siedleckiego, łosickiego oraz łukowskiego. Celem rolników działających w grupach było, i jest, ciągłe umacnianie swojej pozycji na rynku i dbanie o rozwój produkcji poprzez wprowadzanie nowych technologii w formie innowacyjnych rozwiązań.

 

Poza wspólną sprzedażą…

     … mleka, do czego grupy zostały utworzone, zaopatrują one swoich producentów w środki produkcji, takie jak: pasze, dodatki, nasiona, nawozy, środki ochrony roślin czy środki dezynfekcyjne. Grupy posiadają wspólny sprzęt, np.: do renowacji użytków zielonych, korekcji racic, siewnik, wał itp., który wspólnie użytkują. Pozwala to odciążyć indywidualne gospodarstwa ze zbędnych kosztów, a tym samym wygenerować środki na inne inwestycje związane z produkcją.

     Grupy, idąc z postępem czasu, dbają też o środowisko. W tym celu w prawie każdym gospodarstwie zostały zamontowane panele słoneczne służące do ogrzewania wody. Natomiast dbając o mikroklimat w oborach i dobrą zdrowotność krów, rolnicy stosują EM mikroorganizmy (pozytywne bakterie), które mają bardzo dobry wpływ nie tylko na zwierzęta, ale na glebę i całe otoczenie, a przede wszystkim na pozyskany produkt, jakim jest mleko.

 

Grupy nie ograniczają swoich działań…

     … tylko do jego sprzedaży, czy zakupów środków do produkcji, ale dbają też o działalność integracyjną, organizując coroczne bale karnawałowe, wyjazdy szkoleniowe, a przede wszystkim szkolenia zapewniające członkom ciągły dostęp do nowości naukowo-technicznych oraz rozmowy z największymi specjalistami w dziedzinie łąkarstwa, żywienia krów czy uprawy kukurydzy. Dobrym tego przykładem może być ostatnie szkolenie, które miało miejsce 27 września w Zbuczynie, dotyczące „Mieszanek traw jako innowacyjnej bazy pasz objętościowych”. Omówiono podczas niego żywienie krów w różnych okresach laktacji, opłacalność produkcji mleka oraz stosowanie innowacyjnych mieszanek traw pochodzących z trwałych i polowych użytków zielonych.

     Szkolenie odbyło się w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Głównym jego celem było poszukiwanie partnerów do współpracy w ramach działania „Współpraca”.

 

Do partnerstwa i współdziałania…

     … w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich zachęcała Celina Szarek z MODR Warszawa. Omówiła też zasady tworzenia grup operacyjnych oraz przedstawiła możliwości, jakie stwarza przed rolnikami PROW 2014-2020 w zakresie wdrażania innowacji i rozwiązywania problemów mazowieckiej wsi dzięki najnowszym osiągnięciom nauki.

     Prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz omawiając dwa tematy „Sposoby odnawiania użytków zielonych i ich pielęgnacja” oraz „Polowe użytki zielone z zastosowaniem innowacyjnych mieszanek traw”, zwrócił uwagę słuchaczy na prawidłową gospodarkę nawozami mineralnymi, a w szczególności organicznymi.

- Obornik zawiera wszystkie składniki nawozowe i to w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb nawozowych roślin, ale także i zwierząt - stwierdził wykładowca. - Obornik leczy niedoinwestowane i zaniedbane łąki oraz pastwiska. Jest swoistą tablicą Mendelejewa i można porównać go do roli znanej powszechnie aspiryny: OBORNIK DLA ŁĄK, JAK ASPIRYNA. Podobną rolę odgrywać może gnojowica.

Polowe użytki zielone to uprawy traw i motylkowatych na gruntach ornych. Są one zakładane na gruntach ornych, a więc wpisane w płodozmian polowy na krótki okres od 1 do 5 lat. Decyzja o zakupie mieszanek trawiasto-motylkowatych musi być poprzedzona bardzo dobrą znajomością biologii wzrostu i rozwoju gatunków, ich realną przydatnością do zróżnicowanych siedlisk i odpornością na stresy. Dopiero tak dobrane rośliny w danej mieszance mogą zapewnić bardzo dobry plon pasz objętościowych, a chyba o to zabiega każdy hodowca.

     Dr hab. inż. Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w wykładzie o wpływie żywienia krów mlecznych na wydajność i opłacalność produkcji mleka, wskazał jak wielką rolę w żywieniu spełnia bardzo dobra pasza objętościowa. - W użytkach zielonych mamy ciągle niewyczerpany potencjał, a więc nie bójmy się zastosować osiągnięć nauki w gospodarstwach. Po tej stronie może znajdować się cały zysk hodowcy.

 

Zwieńczeniem szkolenia…

     … była wizyta w gospodarstwie rolnym Mirosława Jurzyka (prezesa grupy „Zagroda Podlaska”) na trwałych użytkach zielonych, gdzie zastosowano innowacyjne mieszanki traw. Uczestnicy mogli dostrzec różnice osiągnięte przez gospodarza stosującego te mieszanki. Prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz z ogromną pasją przekazywał rolnikom praktyczną wiedzę odnośnie nawożenia, pielęgnacji i renowacji trwałych użytków zielonych. Spotkało się to z dużym zainteresowaniem uczestników szkolenia, którzy zadali mu wiele pytań. Profesor chętnie odpowiadał, starając się przekazać jak najwięcej informacji o tym, co robić, aby łąki i pastwiska dostarczały satysfakcjonujących plonów, porównywalnych z najlepszymi uprawami na gruntach ornych.

     Szkolenie przedstawiło działanie „Współpraca”, jako kooperację przedstawicieli nauki, praktyki i doradztwa oraz pomagało w rozwiązaniu problemów producentów mleka.

 

Tekst i zdjęcia: Bożena Głuchowska

„Wieś Mazowiecka”

MODR Warszawa

 

(z AGRO 12/1/2018/2019)