1

2

AgroPlatforma ODR

Dieta jedyna w swoim rodzaju

Dieta jedyna w swoim rodzaju

Jedząc 5 razy dziennie owoce lub warzywa, dostarczamy swojemu organizmowi dużo energii, żyjemy zdrowiej i lepiej.

 

     Wystarczy 5 razy dziennie jeść porcję owoców lub warzyw (500-600 g), a przybędzie nam sił i będziemy spokojniejsi. Dieta zawiera mało tłuszczu, ale za to dużo witamin. Dzięki niej stracimy zbędne kilogramy i zmniejszymy ryzyko zachorowania na raka.

     Chrupiące warzywa i soczyste owoce wzmacniają serce i naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zachorowania na nadciśnienie, cukrzycę i inne choroby. Zawierają dużą ilość witamin i minerałów oraz niezliczoną ilość substancji aktywnych biologicznie.

     Stosując tę dietę, nie musimy się głodzić, rygorystycznie stosować się do dziennego jadłospisu, gotować ściśle według określonych reguł. Nie grozi nam również efekt jojo.

 

Jak stosować dietę?

     Wystarczy każdego dnia zjeść 5 porcji owoców lub warzyw (około 600 g), czyli 5 razy po jednej pełnej garści:

  1. świeżych owoców (ok. 125 g), np. na śniadanie (müsli) lub między posiłkami
  2. gotowanych lub świeżych owoców (ok. 125 g), na deser po obiedzie
  3. surowych warzyw (ok. 100 g) w postaci sałatek – jako przystawki do obiadu, między głównymi posiłkami lub na kolację
  4. gotowanych warzyw (ok. 200 g) w południe i wieczorem
  5. surowych warzyw (ok. 100 g) jako przybranie kanapek, na przekąskę lub w postaci sałatki na drugie śniadanie lub na podwieczorek
  6. soków warzywnych lub owocowych (200 ml) zamiast normalnych porcji warzyw i owoców

 

                                                                          

Ewelina Pawłowicz

„Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy”

ZODR Barzkowice

(za AGRO 8/2019)