1

2

AgroPlatforma ODR

Certyfikacja gospodarstw ekologicznych

Certyfikacja gospodarstw ekologicznych

Rolnictwo ekologiczne - jako system produkcji przyjazny dla środowiska - oparte jest na stosownych rozporządzeniach, które mówią, jakie warunki należy spełnić, aby uchodzić za rolnika produkującego metodą ekologiczną.

 

     Aktualnie produkcję ekologiczną reguluje głównie Rozporządzenie Rady (WE) 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. (w opracowaniu jest nowe Rozporządzenie). Nie wystarczy nie stosować sztucznych nawozów azotowych czy sztucznych środków ochrony roślin.

 

Aby być producentem ekologicznym należy przejść odpowiednią procedurę

     Procedura ta (pomyślnie przeprowadzona) zapewnia uzyskanie certyfikatu rolnictwa ekologicznego. Certyfikat gospodarstwa ekologicznego potwierdza, że dana produkcja jest prowadzona zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Świadczy o tym, że produkty wytworzone w danym gospodarstwie są wolne od niedopuszczonych, czyli zakazanych substancji chemicznych i GMO. Pozwala na oznakowanie wytworzonych produktów logiem rolnictwa ekologicznego. Takie logo wyróżniające produkty ekologiczne można spotkać na wielu produktach kupowanych na rynku.

     Jeśli chce się podjąć produkcję ekologiczną, należy zgłosić się do wybranej jednostki certyfikującej (JC). Wybór jednostki jest dowolny. Zgłoszenie do JC jest jednocześnie początkiem przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną i poddania się kontroli przez jednostki. Kontrola jest przynajmniej raz na rok i jej celem jest sprawdzenie, czy rolnik spełnia zasady produkcji ekologicznej ujęte w odpowiednich rozporządzeniach. Odpowiednie formularze zgłoszeniowe umieszczone są na stronie internetowej danej JC lub IJHARS. Proces przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną trwa dwa lata, a w przypadku sadów i upraw wieloletnich - trzy lata. Kontrola jest co roku, jest ona płatna – część kosztów zwraca ARiMR. Nawet po okresie konwersji (przestawiania) rolnicy ekologiczni podlegają kontroli.

     Nad odpowiednią procedurą produkcji ekologicznej czuwają: X Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi udzielający akredytacji JC X Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (sprawuje nadzór nad jednostkami oraz produkcją ekologiczną) X Inspekcja Weterynaryjna współpracująca z IJHARS X PIORiN X Polskie Centrum Akredytacji X Odpowiednie JC

     Produkcja ekologiczna jest dofinansowywana ze środków PROW 2014-2020 w ramach działania Rolnictwo Ekologiczne (RE). Rolnik przystępujący do działania RE zobowiązuje się do prowadzenia produkcji ekologicznej przez 5 lat. Co roku deklaruje do ARiMR działki rolne objęte zobowiązaniem. Składa wniosek drogą elektroniczną ujęty w płatnościach bezpośrednich. Dopłaty do Działania RE są raz na rok po weryfikacji wniosków. Termin składania wniosków jest od 15.03 do 15.05 danego roku. Rolnik musi też współpracować z doradcą mającym odpowiednie uprawnienia w celu opracowania planu Działalności ekologicznej. Doradca pomaga przejść procedurę uzyskania certyfikatu.

 

Anna Szustak

„Aktualności Rolnicze”, ŚODR Modliszewice

(za AGRO 10/2019)