Polscy rolnicy jeszcze do niedawna podchodzili do nowych ras bydła mlecznego z dozą niepewności. Trudno się temu dziwić, gdyż rasowe bydło jest drogie i do niedawna było ciężko dostępne, a osobniki, które trafiały do Polski, nie zawsze były dobrej jakości. Największe rozczarowanie polskich rolników spowodowała rasa holsztyńsko-fryzyjska, która osiągała bardzo duże ceny, a osobniki były wydelikacone i za słabe na polskie warunki utrzymania i żywienia.
Obecnie nastawienie rolników się zmienia i coraz częściej eksperymentują z nowymi rasami. Coraz więcej rolników poszukuje też dodatkowej alternatywy dochodu dla swojego gospodarstwa rolnego, co skutkuje większym zainteresowaniem bydłem o podwójnej użytkowości, przy czym poszukiwane jest bydło o dużej wydajności mlecznej, ale też z lepszym umięśnieniem niż rasy typowo mleczne. Jedną z bardzo dobrych ras
o podwójnym kierunku użytkowania jest rasa montbeliarde.
Podstawowe informacje o rasie
Nazwa rasy pochodzi od miejscowości Montbéliarde, położonej w górzystym regionie Jury na granicy francusko-szwajcarskiej. Bydło montbeliarde za rasę uznano w 1872 r. Jest masywne, doskonale ukształtowane i stabilne pod względem cech. Rasa bardzo popularna we Francji i coraz popularniejsza w krajach Europy Środkowej (również w Polsce), ze względu na doskonałe cechy użytkowe. Osobniki tej rasy zalicza się do tzw. bydła czerwono-białego. Umaszczenie jest właśnie tego koloru, przy czym głowa, nogi, brzuch i wymię są zawsze białe, co jest charakterystyczną cechą rasy.
Kalibrowo bydło zalicza się do ras dużych, wysokich, o bardzo dobrym umięśnieniu. Dorosłe krowy mogą osiągać w kłębie nawet 150 cm wysokości przy wadze do 650 kg, a buhaje są znacznie wyższe i cięższe - waga dorosłych ponad 3-letnich może wynieść nawet do 1200 kg.
Wczesne dojrzewanie, dobre zdrowie i wysoka mleczność
Pierwsze wcielenia mogą nastąpić już w wieku 26-34 miesięcy, a okres miedzywycieleniowy też nie jest bardzo długi i kolejne wcielenie może nastąpić już po ponad roku (średnio jest to ok. 380 dni). Rasa cechuje się dobrym przystosowaniem do trudnych warunków utrzymania, nawet górskich. Powodem tego jest długotrwała hodowla na górskich ubogich pastwiskach. Bardzo długie i ostre zimy na dużych wysokościach spowodowały, że zwierzęta są niezwykle odporne, a wydajność mleka nawet w takich warunkach jest duża i może wynosić ok. 6000 kg mleka w laktacji. Zawartość tłuszczu i białka też jest stosunkowo wysoka i w tych warunkach wynosi przeciętnie 3,6- 4,36 % tłuszczu oraz 3,01-3,36% białka.
Poprawa warunków bytowania, czyli lepsza jakość pastwiska i dłuższy okres żywienia wpływają na polepszenie cech mleczności i parametrów mleka. Rekordowe wydajności w należytych warunkach żywienia sięgają ponad 13000 kg mleka za okres laktacji, stąd jest to rasa warta polecenia. Bydło to odznacza się dobrym temperamentem, jest stosunkowo łagodne i niewybredne.
Świetna wydajność rzeźna
Główną cechą, poza świetnym przystosowaniem do trudnych warunków i wysoką mlecznością, która wpływa na dodatkowy zysk gospodarstw, jest doskonała jakość osobników F1 przy krzyżowaniu krów rasy montbeliarde z buhajami ras mięsnych. Cielęta pochodzące z takich krzyżówek odznaczają się zdolnością do dużych przyrostów masy mięśniowej, są bardzo zdrowe, a przy intensywnym żywieniu oznaczają się wysoką wydajnością rzeźną.
Należy też wspomnieć, że krowy te na ogół lekko się cielą, a wieloródki można krzyżować nawet z buhajami dającymi duże cielęta. Także osobniki hodowane w czystości rasy dają potomstwo o dość wysokiej jakości rzeźnej, nie ma więc obaw, że po urodzeniu buhajka będą problemy z jego zbyciem. Cieliczki mogą dać bardzo dobre, wysoko wydajne krowy mleczne. Nasienie więc nie musi być seksowane.
Piotr Twardziak
„Wieś Mazowiecka”
MODR Warszawa

















































































































































