1

2

AgroPlatforma ODR

Biotechnologia morska w hodowli zwierząt

Biotechnologia morska w hodowli zwierząt

Biotechnologia morska w hodowli zwierząt

 

Jednym z podstawowych działów w produkcji zwierzęcej, w którym nowe technologie oraz innowacje wpłynęły na olbrzymi postęp, jest żywienie. Znalazło to odzwierciedlenie w wyraźnym wzroście wydajności produkcji oraz w znacznej poprawie jakości surowca dla potrzeb przetwórstwa.

 

Poprawa komfortu życia w krajach wysokorozwiniętych spowodowała, iż konsumenci przywiązują zdecydowanie większą wagę do jakości produktów żywnościowych, w tym przede wszystkim produktów pochodzenia zwierzęcego. Próba zaspokojenia rosnących wymagań i oczekiwań społecznych w kwestii wysokiej jakości oferowanych produktów, powinna być ukierunkowana na kształtowanie bezpieczeństwa żywności w całym procesie – od fazy produkcji, poprzez przetwórstwo, aż do udostępnienia produktów bezpośredniemu nabywcy, z uwzględnieniem prawa żywnościowego UE i wytycznych WPR. Te stale wzrastające oczekiwania konsumentów w stosunku do oferowanej na rynku żywności obejmują przede wszystkim jej wartość odżywczą i prozdrowotną.

Aktualnie głównym celem hodowców jest uzyskanie wysokich wyników produkcyjnych przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa produkowanej żywności. Muszą oni mieć gwarancję wysokiej skuteczności stosowanych technologii, które powinny także w maksymalny sposób wykorzystywać genetyczny potencjał zwierząt. Coraz częściej sięgają oni po rozwiązania biotechnologii morskiej, które zaczynają być powszechnie wykorzystywane także w żywieniu zwierząt. Uwarunkowane jest to potrzebami rynku i oparte jest na licznych badaniach naukowych. Korzystny wpływ tych innowacji na dobrostan zwierząt i jakość surowców potwierdza praktyka rolnicza i badania.

Przemysł, który zajmuje się wytwarzaniem dodatków do pasz zawierających w swym składzie homogenaty z alg, ma do dyspozycji nowoczesne laboratoria zajmujące się biotechnologią morską. Posiada także wysoko zaawansowane technologie produkcji – wytwarza filtraty precyzyjnie ukierunkowane na uruchomienie potencjału genetycznego zwierząt hodowlanych. Takie dodatki, w porównaniu z tradycyjnie stosowanymi, wykazują zdecydowanie wyższą skuteczność. Wykorzystywanie preparatów zawierających składniki pokarmowe połączone z filtratami z alg przynosi wymierne efekty – zwierzęta stymulowane w taki sposób wykazują znacznie lepszą zdrowotność, co bezpośrednio przekłada się na wyższą produkcyjność i rentowność hodowli.

W wielu krajach rozwinęły się ośrodki badawcze i produkcyjne, które dysponując wyspecjalizowanymi laboratoriami dążą do jak najpełniejszego i efektywnego wykorzystania wszystkich właściwości alg morskich. Liderem światowej biotechnologii morskiej jest francuska grupa przemysłowo-handlowa Roullier. Początkowo efekty jej pracy wykorzystywane były na rynkach lokalnych i regionalnych, obecnie zdobywają coraz większe uznanie hodowców w całej Europie, także i w Polsce.

Algi morskie to organizmy o niezwykłych właściwościach, dzięki którym znajdują one coraz szersze zastosowanie i znaczenie gospodarcze. Są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, a także i w rolnictwie – w żywieniu zwierząt i odżywianiu roślin.

Algi są wyjątkowo bogatym źródłem wysoce przyswajalnych (w porównaniu do tradycyjnych źródeł) pierwiastków, takich jak: cynk, fluor, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, wapń, jod. Zawierają wiele witamin i aminokwasów. Są źródłem wysokowartościowego białka. Dzięki opracowanym technologiom ich przetwarzania  udało się wyekstrahować związki, które stymulują wiele procesów fizjologicznych zwierząt. W zależności od formy podania i składników mineralnych, jakimi są wzbogacone, preparaty te wykazują odrębne mechanizmy działania. Generalnie filtraty dodawane do pasz korzystnie wpływają na kondycję i stan zdrowia zwierząt. Np. w żywieniu bydła mlecznego zwiększają wydajność laktacji i poprawiają jakość mleka, obniżając poziom komórek somatycznych, stymulują mikroflorę żwacza, czy też zapobiegają problemowi zalegania poporodowego i przygotowują krowę do ponownego zacielenia. W hodowli trzody chlewnej zastosowanie bloków mineralnych wzbogaconych o homogenaty alg stabilizuje florę żołądka i minimalizuje agresywne zachowania zwierząt i kanibalizm.

Produkty stosowane do utrzymywania higieny w budynkach inwentarskich skutecznie i trwale wiążą wilgoć z podłoża oraz obniżają poziom amoniaku.

Możliwości wykorzystania alg wydają się być nieograniczone. 

 

Anna Rogowska, Agencja Jatrejon

„Wieś Kujawsko-Pomorska”

K-PODR Minikowo i K-PIR Przysiek