1

2

AgroPlatforma ODR

Biebrzańskie smaki ze Szpakowa

Biebrzańskie smaki ze Szpakowa

Rozmowa z Małgorzatą Wojtach, która - wspólnie z mężem Krzysztofem - prowadzi pozarolniczą działalność, polegającą na sprzedaży półtusz wieprzowych i wędlin wędzonych w sposób tradycyjny.

 

X Co skłoniło do prowadzenia dodatkowej produkcji w Waszym gospodarstwie?

     - Od dłuższego czasu zajmujemy się hodowlą trzody chlewnej. Postanowiliśmy zwiększyć swoją produkcję,  budując  w 2008 r. nowoczesną chlewnię na ok. 2500 tuczników. Przy tak dużej inwestycji skorzystaliśmy z kredytu preferencyjnego. Doradcy z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Mońkach służyli radą i pomocą. Oprócz  chowu trzody chlewnej wyrabiam wyroby na potrzeby własne i swojej rodziny. Na rynku jest duże zapotrzebowanie na wędliny przygotowywane w sposób tradycyjny. Sprzedaż wędlin jest dobrym rozwiązaniem ponieważ na rynku lokalnym jest zbyt mało zdrowej żywności. Wędliny sprzedajemy znajomym z sąsiednich wsi, gmin oraz dla gości przyjezdnych. Sprzedajemy również do lokalnych sklepów spożywczych i zawozimy samochodem dostawczym z chłodnią. Wędliny zakupić też można u nas na miejscu. Wędliny z naszego sklepu trafiają również na stoły wiejskie na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe.

X Jakie były początki uruchomienia masarni oraz czy korzystali Państwo z funduszy unijnych?

     - Działalność gospodarczą zarejestrowaliśmy na początku 2013 r. Współpracując z Powiatowym Zespołem Doradztwa Rolniczego,  korzystamy z pomocy ubiegania się o fundusze UE. Bierzemy też udział w szkoleniach prowadzonych przez PZDR w Mońkach  oraz  wyjazdach organizowanych przez PODR w Szepietowie. W 2011 r. skorzystaliśmy z dofinansowania z PROW 2007-2013 – działanie ,,Różnicowanie w kierunku działalności nie rolniczej’’ na budowę masarni. Kolejnym etapem był wniosek złożony w 2012 r. do Lokalnej Grupy Działania (LGD) na wyposażenie masarni. Do produkcji wędlin zostały zakupione maszyny i urządzenia służące do produkcji. Po otrzymaniu środków unijnych oraz własnych rozpoczęliśmy jesienią 2012 r. budowę masarni. Koszt  inwestycji wyniósł ok 500 tys. zł. Po otwarciu masarni, ruszyliśmy z produkcją wędlin. Masarnia ta spełnia wymogi weterynaryjne, a gospodarstwo rolne Wymogi Wzajemnej Zgodności (cross compliance).

X Jak przebiega proces powstawania gotowych wędlin?

     - Wyroby wytwarzane są według tradycyjnych receptur i metod bez sztucznych ulepszaczy. Mięso do przerobu wykorzystujemy tylko z własnego gospodarstwa. Tygodniowo jest przerabiane ok 500 kg żywca wieprzowego. Wytwarzamy wędzonki metodą tradycyjną z wykorzystaniem drewna dębowego, olszyny oraz drzew owocowych. Mięso w solance leży 6-7 dni, a następnie jest wieszane są w komorach wędzarniczych. Gotowe wędzonki przenoszone są do chłodni, w której mogą być przechowywane do 3 tygodni  i jest zachowana świeżość tych wędlin. W naszym sklepie posiadamy szeroki asortyment świeżych wędlin. Można tutaj nabyć m.in.: wędzonki pieczone, kiełbasy cienkie, kiełbasy grube, podroby oraz  wędliny na stół wiejski.

 

Rozmawiał: Dariusz Abramowicz

„Wiadomości Rolnicze”

PODR Szepietowo

Fot. Dariusz Abramowicz

(za AGRO 1/2014)